Wymogi w przewozie żywności - przydatne sprzęty

Posted on 26/04/2019 11:22am

Spedycja żywności jest jednym z istotniejszych elementów łańcucha spożywczego przez wzgląd na pełnioną funkcję. Firmy spożywcze korzystają w w większości wypadków z przewozu drogowego ze względu na jego mobilność jak też funkcjonalność. Stąd warto przedstawić rozwiązania stosowane dla poszczególnych rodzajów artykułów spożywczych oraz typy najczęściej występujących form przewozu.

zbiorniki
Author: U.S. Department of Agriculture
Source: http://www.flickr.com
Forma przewozu winna być właściwa do artykułów, jakie mają być transportowane. Główne grupy mieszczą artykuły pochodzenia zwierzęcego, tj.: mięso, drób, jaja, nabiał bądź towary mieszane, zawierające składniki pochodzenia zwierzęcego jak też produkty pochodzenia roślinnego, takie jak: mąka, syropy, ziarna zbóż. Podgrupa podziału produktów obejmuje artykuły przewożone luzem, czy w opakowaniach jednostkowych ewentualnie zbiorczych. Zależnie od grupy i podgrupy przewożonych produktów istnieją specyficzne wymagania, które muszą być spełnione, ażeby zapewnić bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu.Dosyć szczególną formą przewozu jest transport mleka, gdzie przepisy definiują, że w chwili dotarcia do zakładu przeznaczenia temperatura mleka nie może przekraczać +10°C.



Niezmiernie ważnym elementem jest też utrzymanie właściwej higieny cystern. Z drugiej strony szczególnymi wymaganiami obwarowane bywają ładunki w cysternach substancji o dużej gęstości to jest tłuszcze czy czekolada. W przypadku tego typu artykułów najistotniejsze są wymogi wytwórcy co do temperatury przewozu jak też zbiornik kwasoodporny - sprawdź. Takie cysterny powinny być oznaczone w wyraźnie zauważalny jak też nieścieralny sposób. W wypadku artykułów pochodzenia zwierzęcego zazwyczaj wykorzystywaną formą przewozu są izotermy jak też chłodnie.

Absorbuje Cię ta kwestia? Jeżeli tak, to kliknij tutaj, a więcej przeczytasz tutaj (http://www.lrg-lodz.pl/). Dla niektórych osób ten wpis to ciekawe podejście do tego problemu.


Przedsiębiorca winien zgodnie z wymaganiami przepisów ustawy o artykułach pochodzenia zwierzęcego otrzymać numer weterynaryjny. Nadany numer weterynaryjny pozwala na prowadzenie działalności związanej z łańcuchem artykułów zwierzęcych. Transport ze względu na własności produktów pochodzenia zwierzęcego jest najbardziej wymagającym. Powierzchnia produktów pochodzenia zwierzęcego jest podatną na fizyczne zanieczyszczenia z zewnątrz, jak także mikrobiologiczne związane z brakiem utrzymania odpowiednich warunków temperatury w czasie załadunku albo transportu.

Tags: transport, temperatury, przedsiębiorca, Zbiorniki, funkcjonalność, zbiornik, towary