Transport w warunkach kontrolowanych - Kontrola warunków przechowywanej żywności

Posted on 30/05/2022 3:29pm

Kontrola warunków przechowywanej żywności to niezmiernie ważny aspekt w czasie przejazdu. Nawet parę godzin przejazdu stosownie zapakowanych produktów może w zły sposób wpłynąć na ich jakość itd. Dlatego też firmy przewożące stawiają na transport w temperaturze kontrolowanej.
transport
Author: Jean-Pierre
Source: http://www.flickr.com
Temperatury przy transporcie są różne, dotyczą każdego możliwego produktu, który przeznaczony jest do przejazdu: owoców, kwiatów, czekolady, lodów itp. Mechanizmy rewidujące temperaturę wewnątrz przyczepy (sprawdź tutaj przyczepa do koni) magazynującej działają w trzech strefach. Temperatury grubo poniżej zera (okolice – 20 stopni C), nawet zakładając, że przewóz ma miejsca w trakcie intensywnej zimy, wymagają mocniejszego zamrażania. Temperatury w zakresie 2-8, 8-15 i 15-25 stopni to trzy kluczowe progi, wydzielonych temperatur kontrolowanych. Choć prawdopodobieństwo zbieżności z temperaturą otoczenia jest tutaj większe, przewoźnik (teraz - czytaj więcej) nie pozwala sobie choćby na parę stopni różnicy.




Cały proces zapewnienia temperatury pod transport sprowadza się do specjalistycznych systemów opakowań i monitoringu. Przy tym dochodzi mrożenie w przypadku przewozów w sztucznym środowisku o temperaturze poniżej zera.

spedycja
Author: Glen Wallace
Source: http://www.flickr.com
Dystrybutorzy wszelkich dóbr konsumpcyjnych, które przeznaczane są na transport w temperaturze kontrolowanej w większości przypadków decydują się na zlecenie usługi prywatnym przewoźnikom. Spedytorzy , którym powierza się zaufanie są sprawdzonymi spółkami - przedsiębiorstwami, z solidnym zapleczem pojazdów i objeżdżaniem po Europie. Muszą posiadać dokumenty pieczętowane przez państwo – bez dodatkowej biurokracji przed taką usługą staje większy znak zapytania. A to obniża ich wartość i potencjał rynkową.

Dostawy szczególnie kontrolowane pod względem temperatury i opakowania dotyczą artykułów spożywczych i lekarstw. Artykuły spożywcze – przede wszystkim przez krótki termin ważności, a lekarstwa przez siłę działania i wymóg selekcji. Choć leki dysponują nawet kilkuletnim okresem ważności, są jeszcze bardziej skrupulatnie monitorowane. Przesyłki w transporcie z kontrolowaną temperaturą, dla wtórego bezpieczeństwa, są kilkukrotnie opakowywane. Ryzyko jakiegokolwiek błędu kontrolerzy ograniczają do zera bezwzględnego.

Tags: temperatura, żywność, monitoring, Spedycja